Tasteology

TASTEOLOGY

Tasteology este un documentar care descopera gustul dintr-un nou punct de vedere. Am urmarit stiinta si experienta, nu doar aromele si ingredientele. Pe parcursul episoadelor, puteti gasi inspiratia necesara pentru a transpune gustul la un nou nivel in bucatarie si in afara acesteia.

Sursa: Descoperiti gustul adevarat

Savurarea unor preparate delicioase este o experienta tactila. Atunci cand ne gatim singuri mancarea, putem controla ceea ce introducem in corpurile noastre. Totodata, este o activitate prin care dovedim respect fata de adevaratul gust al ingredientelor. Mark Schatzker, scriitor in domeniul culinar, numeste asta „puterea aromei” - alternativa la aromele artificiale, care ne ajuta sa apreciem cu adevarat fiecare inghititura. Descoperiti mai multe in episodul de mai jos.

Exista ceva foarte special legat de ingrediente, de materia prima

Hisato Nakahigashi

Trendsetter alimentar & Proprietar de restaurant

Mark Schatzker și fiul său se plimbă printr-un câmp cu iarbă

Raspunde nevoilor corpului tau

Modul in care sunt obtinute ingredientele influenteaza modul in care ne hranim. Autorul Mark Schatzer este de parere ca trupul nostru dezvolta in mod natural natural apetitul pentru alimentele si nutrientii de care are nevoie pentru a fi sanatos, insa aromele artificiale impiedica acest proces. Acest lucru poate fi evitat daca se pune accent pe ingrediente de inalta calitate si daca suntem constienti de semnalele date de apetit, care ghideaza spre un consum conform nevoilor corpului.

Un bol cu fructe organice, cum ar fi portocale
Un rând de sparanghel
Fiti grijulii

Cautarea de alimente locale sau organice este un bun punct de plecare atunci cand va ganditi la ceea ce gatiti si mancati

Gasirea aromei adevarate

Pentru a gasi cele mai intense arome, trebuie sa gasiti cea mai buna sursa. Avand pe piata atat de multe alimente cu arome artificiale, acest lucru poate fi foarte complicat. Insa, daca faceti efortul de a cauta alimente integrale, care promoveaza traiul sanatos, va veti bucura de arome care nu pot fi create intr-un laborator de chimie.

Inapoi la lucrurile simple

Controlati sursa alimentelor alegand alimente preparate manual, culese manual si care emana arome naturale. Descoperiti placerea de a coace propria paine folosind ingrediente de calitate sau invatati arta descoperirii comorilor culinare din apropierea casei.

Cautarea hranei

Hisato mirosind o ciupercă păstrăv de fag proaspăt culeasă

In cautare de hrana proaspata

Trendsetterii cautarii hranei Satchiko si Hisato Nakahigashi au un restaurant cu doua stele Michelin la marginea orasului Kyoto. Acestia isi aduna ingredientele din locuri aflate pe o raza de 10 km fata de casa lor. Cautarea hranei le permite sa aduca gusturi proaspete, locale in fiecare preparat si adauga o dimensiune emotionala unica experientei culinare.

Un bol de lemn cu frunze și ierburi aromate proaspăt culese
Mai mulți pești pe un grătar de cărbuni
Foloseste ingrediente locale

Ingrediente adunate din apropierea casei, prospetime garantata

Gasirea unei surse

Inainte de a gasi ingredientele potrivite, trebuie sa identificati preparatele care vor face cea mai mare diferenta. Vizitati paginile noastre "Transpunerea gustului la un nou nivel" pentru a afla mai multe despre modul in care calitatea alimentelor influenteaza nutritia si descarcati retete delicioase din aplicatia noastra.

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.

RACIREA: PASUL UITAT

Poate parea paradoxal ca intr-un moment in care suntem mai atenti ca niciodata la mediu, se pare ca am uitat sa respectam mancarea. Expertii nostri sustin ca depozitarea corecta a alimentelor si folosirea inteligenta a mancarii ramase pot duce la gusturi noi si la mai multa creativitate. Descoperiti mai multe in episodul de mai jos.

Prin depozitare, aroma nu se pierde, chiar poate fi imbunatatita

Ludwig Maurer

Fermier de vaci Wagyu și chef de carne

O selecție cu diferite tipuri de frunze

O revolutie a gustului

Aruncam peste 1/3 din mancarea pe care o producem deoarece aceasta nu indeplineste standardele legate de aspect. Insa o revolutie este pe cale sa se produca. Feedback, creat de Tristram Stuart, foloseste aceste produse bune de consum la evenimente pentru a aduce in discutie aceasta problema. Putem face acelasi lucru si acasa. Daca depozitam alimentele in locurile potrivite si la temperaturile potrivite, vom irosi mai putin si ne vom bucura de mancare mai gustoasa.

O gamă diversă de alimente din diferite grupuri alimentare
Gătind într-o oală mare la evenimentul Feedback Feed the 5000
Hraneste-i pe cei 5000

La acest eveniment, Feedback a pus la cale un ospat de proportii uriase folosind produse risipite si gatindu-le in cea mai mare oala din Europa

Mai putina risipa, mai mult gust

Gandindu-ne mai mult la modul in care racim alimentele, putem reduce cantitatea pe care o aruncam si putem imbunatati prospetimea ingredientelor. Pentru a va bucura de arome mai bune pentru mai mult timp, trebuie sa impiedicati deshidratarea produselor. Tehnologia noastra TwinTech® creste umiditatea din frigider pentru a ajuta ingredientele sa-si mentina nivelul de apa si aromele. Astfel, alimentele tin de pana la trei ori mai mult.

Solutii ingenioase de depozitare

  • Tipuri diferite de pește și carne
    1
    Carne si peste

    Depozitati-le in partea de jos a frigiderului, la o temperatura scazuta, intre 1 si 3°C

  • O selecție de legume, cum ar fi vinete
    2
    Legume coapte si bauturi

    Depozitati-le in partea de sus a frigiderului, la aproximativ 4-5°C

  • Borcane cu murături și gem
    3
    Conserve si borcane

    Depozitati-le pe usa frigiderului, unde este mai cald, intre 5 si 7°C

Rădăcinoase cu diferite forme

Frumusetea este in ochii privitorului

Chiar si atunci cand ne referim la fructe si legume. Culinary Misfits (Neadaptatii culinari), condusi de Lea Brumsack si Tanja Krakowski, transforma fructele si legumele „urate” intr-o forma de arta. Se poate obtine o gama larga de smoothie-uri, aceasta fiind o modalitate excelenta de a folosi fructele si legumele ramase prin casa. Dupa cum spun ele, „poti pune orice intr-un smoothie, chiar daca este moale sau copt excesiv. Nimeni nu poate vedea asta.”

„Smoothie din ingredientele ramase”

De ce nu incercati acasa acest smoothie simplu de la Culinary Misfits? Pasati ½ dovleac, 1 mar, 1 lamaie, ghimbir, scortisoara, cardamom si 300 ml de lapte batut pentru o bautura delicioasa.

Dupa cum spune Niki, congelarea unei banane trecute poate crea cea mai uimitoare inghetata vegana.

Transformati mancarea ramasa

Mancarea neterminata nu trebuie neaparat irosita, atata timp cat binevoiti sa va puneti creativitatea la treaba. Expertul in mancare irosita Niki Charalampopolou explica cum congelarea mancarii ramase ajuta la reducerea cantitatii de mancare irosite - iar realizarea unor gustari delicioase devine mai simpla.

O selecție de alimente care trebuie răcite, cum ar fi salata și peștele

O perspectiva improspatata

Folosind tehnicile potrivite de racire, aromele naturale ale alimentelor se pastreaza mai usor. Vizitati paginile noastre "Transpunerea gustului la un nou nivel" pentru a afla tot ceea ce trebuie sa stiti despre cum sa pastrati alimentele proaspete pentru mai mult timp.

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.

Caldura: este momentul sa redescoperiti umiditatea

E posibil ca secretul preparatelor excelente să fie legat de nivelul de umiditate si de mentinerea unei temperaturi scazute? Am calatorit de la Paris la Cali, Columbia pentru a investiga caldura si ceea ce inseamna ea pentru experti. Se pare ca am descoperit cel mai rapid drum catre gustul perfect cu peste 1.000 de ani in urma. Acum, este momentul sa abordam din perspectiva moderna o tehnica straveche. Descoperiti mai multe in episodul de mai jos.

Gatitul nu este o chestiune de timp. E o chestiune de temperatura

Hervé This

Parintele gastronomiei moleculare

O cratiță cu apă fierbând pe un foc de lemne

Ce inseamna gatitul?

Inseamna doar folosirea caldurii pe un aliment? O modalitate de a face anumite alimente comestibile? Sau un mod de a crea arome si de a face mancarea mai atragatoare? Aceasta este doar o parte din munca de o viata a lui Hervé This, parintele gastronomiei moleculare. Am vorbit cu el pentru a afla ce a descoperit prin experimentele sale. Iar in acest proces, el a aflat chiar si secretul fierberii unui ou perfect.

Hervé în laboratorul său
Oul perfect

Intre 67 si 68°C, obtineti cele mai gustoase si mai fragede galbenusuri

Reintoarcerea la origini

Folosirea umiditatii la gatit este un truc vechi de mii de ani care distribuie uniform caldura pentru a face mancarea mai suculenta si mai gustoasa. Chef-ul Catalina Velez crede ca toata lumea doreste sa se reintoarca la aceste origini - sa manance mancare adevarata. Aburul este un truc vechi pregatit sa revina. Acesta pastreaza valoarea nutritiva a alimentelor si mentine ingredientele in cea mai buna stare prin gatirea acestora la o temperatura redusa.

Imagine comparată între două fripturi de vită. Friptura făcută la abur este mai mare și mai suculentă.

Efectele reducerii temperaturii

Daca gatiti 1 kg de carne intr-un mod conventional, veti ramane cu aproximativ 700 g. Dar daca o gatiti la o temperatura mai redusa, veti ramane cu aproximativ aceeasi cantitate ca la inceput. Mai mult, mancarea astfel gatita retine lichidele importante, iar dumneavoastra obtineti preparate mai suculente si mai aromate.

Crusta aurie a unei franzele de pâine coaptă la abur
Cuptor PlusSteam

Adauga caldura uscata la coacerea cu abur pentru a asigura cea mai buna crusta 

Cuptorul PlusSteam

Obtineti o crusta mai crocanta cu ajutorul aburului

Aburul nu este doar pentru carne si legume. Folosirea aburului la coacere va asigura un miez moale, o crestere mai buna si, cel mai important, o crusta incredibila. Umezeala adaugata pe suprafata aluatului creeaza mai mult gel de amidon, care ajuta la obtinerea unei cruste mai crocante.

Friptura in vid

Friptura perfecta medium-rare este gatita la 56,5°C

Aburul, la urmatorul nivel

Cea mai complexa tehnica de gatit cu abur se foloseste in cele mai profesioniste bucatarii. Insa acum, va puteti bucura de rezultatele acestei tehnici chiar si acasa. Cu SousVide, sigilati alimentele intr-o punga vidata pentru a mentine aromele. Apoi, le gatiti la o temperatura scazuta pentru a obtine un rezultat uniform. Cuptorul nostru avansat cu abur este prevazut cu functie de gatit in vid, pentru ca dumneavoastra sa va puteti bucura de arome apetisante fara costuri de restaurant.

O imagine cu o flacără

Folositi putina caldura

Perfectati-va abordarea asupra caldurii prin vizitarea paginilor "Transpunerea gustului la un nou nivel" pentru sfaturi privind cele mai bune tehnici de gatit. Descoperiti modul in care diferite metode ai temperaturi pot afecta gustul mancarii.

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.

Experienta: dincolo de mancare si bautura

Imaginati-va sunetul unei teline crocante... Acum, ganditi-va la cum influenteaza acesta experienta gustului. Chef Jozef Youssef si profesorul Charles Spence exploreaza exact asta: modul in care celelalte patru simturi ale noastre influenteaza perceptia gustului si experienta culinara in general, facand mancarea sa para mai proaspata si mai gustoasa. Descoperiti mai multe in episodul de mai jos.

Ochii nostri ne ofera toate informatiile de care avem nevoie in legatura cu un aliment

Jozef Youssef

Proiectul Kitchen Theory (Teoria bucatariei)

O farfurie cu mâncare gourmet prezentată perfect

Gustul: o experienta multisenzoriala

Simtul vizual asigura pana la 28% din experienta gustului. Aceasta este o teorie pe care chef-ul de pe Instagram Jacques la Merde o duce la extrem. Prezentand farfurii aranjate deosebit - realizate, de fapt, din ingrediente cumparate de la benzinarie -, miilor ei de urmaritori, ea arata cum tehnicile vizuale influenteaza modul in care noi percepem mancarea.

Cineva fotografiază o farfurie cu mâncare gourmet prezentată perfect
Mai mulți morcovi în culori diferite
Mancare aspectuoasa

Imbunatatiti aroma mancarii folosind o varietate de culori si forme care incanta ochiul

Un festin vizual

Farmecul vizual al mancării este strans legat de tehnica. Gatitul la abur asigura pastrarea intr-o proportie mai mare a vitaminelor si a elementelor nutritive din alimente, transformand aspectul mancarii. Legumele gatite la abur retin mai multa clorofila, iar carnea este mai suculenta si mai frageda.

Gustul in culori

  • O lingură cu jeleu roșu
    1
    Rosu

    Alimentele rosii amintesc de fructe de padure si fructe fara samburi, incurajandu-ne sa anticipam un gust dulce.

  • O lingură cu jeleu verde
    2
    Verde

    Nuantele proaspete de verde aduc aminte de fructe necoapte - reamintindu-ne aromele de acru sau acidulat.

  • O lingură cu gelatină albă
    3
    Alb

    Alimentele albe aduc aminte de sare si mancaruri sarate, determinandu-ne sa anticipam o gustare sarata.

Mancarea va avea un gust mai bun daca este asezata frumos in farfurie...

Christine Flynn

aka Chef Jacques la Merde

O farfurie cu mâncare gourmet prezentată perfect

Perfectionarea detaliilor

Crearea gustului perfect se bazeaza pe detalii. Vasele si farfuriile bine ingrijite sunt esentiale pentru efectul vizual al alimentelor. Conform echipei Kitchen Theory, puteti observa o modificare cu 10% a perceptiei de dulce in functie de forma si culoarea farfuriei folosite. Pastrarea farfuriilor si a paharelor intr-o stare perfecta este esentiala pentru crearea atractiei vizuale.

Un chef care așază în farfurie mâncare gourmet prezentată perfect
Interiorul mașinii de spălat vase RealLife
Impact maxim

Grija deosebita acordata farfuriilor si paharelor creste atractia vizuala fata de mancare

O diagramă care prezintă componentele unei mese cu gust extraordinar

Experiente pe care le puteti modela

Acumulati experienta vizitand paginile noastre "Transpunerea gustului la un nou nivel". Descoperiti idei si sugestii si descarcati aplicatia noastra pentru smartphone.

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.

Bonus: Perfectarea unui clasic

Veti gasi salata Caesar in meniul multor restaurante din intreaga lume. Desi modificata si imbunatatita, este mereu la moda. Pentru ca interpretarile difera in fiecare parte a lumii, am rugat cativa dintre expertii Tasteology sa ne prezinte abordarea lor unica asupra acestui preparat clasic. Pentru a va arata in practica arta transpunerii gustului la un nou nivel. Descoperiti mai multe in episodul de mai jos.

Gatitul inseamna mai intai dragoste, apoi arta si apoi tehnica.

Hervé This

Gastronom molecular

O mâncare de stradă cu cartof dulce

Recreati, reinventati, rafinati

Ce se intampla atunci cand inlocuiti puiul cu vita wagyu maturata? Sau atunci cand nu folositi deloc carne? Ce influenta au ingredientele locale asupra gustului? Mai ales atunci cand "local" inseamna o ferma de la periferia Berlinului sau Oceanul Pacific... Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile din acest episod bonus.

O selecție cu mai multe frunze de salată
Descoperiti-va creativitatea

Reinventarea unui preparat clasic este modul ideal de a explora o bucatarie creativa si personala.

Hervé This în laboratorul său gastronomic

Un contrast echilibrat cu grija

Hervé This crede ca secretul salatei Caesar este combinatia perfecta dintre texturi si arome contrastante. Crutoanele crocante completeaza sosul cremos de ansoa, in timp ce parmezanul adauga o aroma puternica puiului la gratar si frunzelor zemoase de salata. Rezultatul este o explozie de gust in fiecare inghititura.

Jozef Youssef făcând ultimele pregătiri pentru un preparat

Influenta personala

Exercitiul nostru arata cat de intim poate fi actul prepararii si consumarii unei mese. Este, de asemenea, o ocazie de a explora propria interpretare a unei retete familiare. Descatusati-va creativitatea si veti putea trai o experienta cu adevarat unica a gustului. Dar nu incheiati aici calatoria catre un gust extraordinar...

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.

DESPRE TASTEOLOGY

Ce se intampla atunci cand unui profesor de psihologie, unui instagrammer renumit, unui om de stiinta sau unui activist in domeniul deseurilor alimentare i se pun aceleasi intrebari pe care le punem bucatarilor traditionali? Tasteology, noul nostru documentar, ofera toate raspunsurile. Urmariti videoclipul de mai jos.

Descarcati kitul pentru presa (in engleza)

Un chef făcând o fotografie la o mâncare prezentată perfect

Ce este Tasteology?

Tasteology este un nou documentar care prezinta cei patru pasi necesari pentru a obtine rezultate la gatit care sunt in acelasi timp multisenzoriale, sustenabile, nutritive si gustoase. Noi privim mult mai departe decat programele traditionale de gatit, pe parcursul episoadelor noastre: Sursa, Racirea, Caldura si Experienta. Astfel, puteti gasi inspiratie pentru a transpune gustul la un nou nivel, in bucatarie si in afara acesteia.

Faceti cunostinta cu expertii gustului

Ludwig Maurer hrănind una dintre vacile sale

O noua abordare asupra gustului

Tasteology va prezinta gustul dintr-un unghi complet nou. De la psihologie, la Instagram, am colectat informatii de la experti din tot spectrul alimentar. Cum ar fi Ludwig Maurer, un crescator de vaci Wagyu. Expert in tot ceea ce inseamna carne, el ne explica cum sa pastram prospetimea si sa imbunatatim aroma acestui ingredient. Permiteti-ne sa v-i prezentam si pe ceilalti experti fascinanti...

Carne de calitate de la măcelărie
  • Satchiko și Hisato Nakahigashi stând fericiți unul lângă celălalt
    Satchiko & Hisato Nakahigashi

    Trendsetteri ai cautarii hranei si chefi din Kyoto, Japonia.

  • Mark Schatzker pe un câmp cu iarbă
    Mark Schatzker

    Autorul The Dorito Effect (Efectul Dorito), o carte despre aromele artificiale si criza medicala din America.

  • Tristram Stuart zâmbind la cameră
    Tristram Stuart

    Un autor din Brighton care doreste sa reduca impactul pe care risipa de alimente il are asupra mediului.

  • Doamne de la Culinary Misfits stând una lângă cealaltă
    Culinary Misfits

    Duoul din Berlin care cauta si foloseste activ fructe si legume „urate”, pe care multi dintre noi le arunca.

  • Hervé This stând mândru în laboratorul său
    Hervé This

    Gastrochimistul parizian faimos pentru ca a invatat lumea sa fiarba un ou intr-o masina de spalat vase.

  • Catalina Vélez stând într-un câmp luminat la apus
    Catalina Valez

    Unul dintre cei mai influenti chefi din America Latina si avocat infocat al gatitului la abur.

  • Charles Spence în biroul său de la universitate
    Charles Spence

    Profesor de psihologie experimentala la Oxford ale carui cercetari sunt dedicate experientei mancatului.

  • Jozef Youssef stând în bucătăria restaurantului său
    Jozef Youssef

    Directorul creativ și proprietarul proiectului gastronomic Kitchen Theory, pe care il conduce impreuna cu Charles Spence.

  • Jacques la Merde zâmbind
    Jacques la Merde

    A.K.A. Christine Flynn, chef renumit si instagrammer popular cu peste 125k de urmaritori.

OBTINETI AROMELE DORITE

Participati la prima experienta de gatit din lume cu adevarat interactiva. Cu instrumentele potrivite, la locul potrivit, in momentul potrivit.