Explicarea noii etichete energetice a UE

Ultima actualizare 17.05.2024 10:50

Întrebare:

  • Care sunt motivele pentru introducerea de noi etichete energetice ale UE?
  • Pentru ce categorii de produse se vor aplica noile etichete energetice?
  • Când vor deveni efective noile etichete energetice?
  • Cum arată noile etichete energetice?
  • Care sunt avantajele consumatorilor ale noii etichete energetice?
  • Ce înseamnă pachetul de proiectare ecologică?

Se aplică la:

  • mașini de spălat vase
  • mașini de spălat
  • mașină de spălat-uscătoare
  • frigidere (inclusiv crame)

Răspuns:

1. Pentru a face etichetele energetice mai inteligibile pentru consumatori și pentru a-i ajuta să facă alegeri de cumpărare mai bine informate, Comisia Europeană a adoptat noi etichete privind eficiența energetică care acoperă aparatele menționate mai sus.

De la introducerea sa în urmă cu douăzeci de ani, succesul etichetării energetice a contribuit la dezvoltarea de produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru a făcut ca sistemul actual de etichetare să fie prea complicat.

În 2017, UE a convenit reguli mai clare de etichetare a eficienței energetice, trecând de la actuala scară A +++ la scala G la o scară energetică A la G , ceea ce este mai simplu și bine înțeles de către consumatori.

2. În produsele noastre, noile etichete energetice „rescaled” vor fi introduse în următoarele aparate:

  • mașini de spălat vase
  • mașini de spălat
  • mașină de spălat-uscătoare
  • frigidere, inclusiv frigidere pentru depozitarea vinului


3. Aceste etichete noi vor fi vizibile pentru consumatorii europeni în magazine fizice și online , începând cu 1 martie 2021

Noile reglementări se vor aplica și în țările din afara UE (de exemplu Norvegia, Elveția)

4. În funcție de produs, etichetele energetice vor afișa nu numai consumul de energie electrică, ci și alte informații energetice și nonenergetice, cu pictograme intuitive, pentru a compara produsele și a efectua o alegere de cumpărare mai bine informată: informații despre apa folosită pe ciclu de spălare, capacitatea de stocare, zgomotul emis etc.

Un element nou în aceste etichete este un cod QR cu ajutorul căruia consumatorii vor putea primi informații suplimentare, oficiale (necomerciale) prin scanarea codului cu un smartphone. Aceste date vor deveni disponibile pentru orice cetățean european în următoarele câteva luni în baza de date EPREL UE.

(sursa: https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-1596_en.htm )

mașini de spălat vase, mașini de spălat vase, mașini de spălat

frigidere, frigidere


5. Estimările Comisiei Europene evaluează economiile finale totale de energie ale acestor noi etichete până în 2030 la 38 TWh / an , echivalent cu consumul anual de energie electrică din Ungaria. Pachetul privind etichetarea energetică constituie o contribuție importantă la obiectivele UE în materie de energie și climă.


6. La începutul lunii iulie 2019, Comisia intenționează să adopte un set de 11 reglementări de proiectare ecologică ( pachetul de proiectare ecologică ), care acoperă grupurile de produse menționate mai sus cu noile etichete și 5 grupuri de produse suplimentare (pentru care nu este prevăzută nicio etichetă).

Regulamentul de proiectare ecologică abordează aspecte complementare cu etichetarea energetică, prin stabilirea unor cerințe minime cu privire la aspecte precum consumul de energie în regim de standby, reparabilitatea, disponibilitatea pieselor de schimb sau facilitarea dezmembrării și reciclării odată ce produsul va fi la sfârșitul vieții, sprijinind astfel implementarea economia circulară.

În ansamblu, acest nou set de măsuri este de așteptat să aducă economii suplimentare de energie anuală până în 2030 la nivelul de 94 TWh pe an , mai mult decât consumul anual de energie electrică din Belgia și Luxemburg.


surse:

https://ec.europa.eu/info/news/clearer-and-simple-energy-labels-will-help-consumers-save-money-and-contribute-energy-unions-objectives-2019-mar-11_en

https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-19-1596_en.htm

https://ec.europa.eu/energy/en/news/commission-publishes-new-energy-efficient-labelling-regulations-empower-consumers

https://ec.europa.eu/growth/industry/sustainability/ecodesign_en

https://ec.europa.eu/energy/en/list-regulations-product-groups-energy-efficient-products

Descărcaţi manualul
Descărcaţi manualul

Nu mai găsiţi manualul venit cu produsul dumneavoastră? Descărcaţi versiunea digitală.