Transpunerea gustului la un nou nivel
GUSTUL EXTRAORDINAR STA IN DETALII
Detaliile fine sunt cele care fac diferenta dintre o masa obisnuita si una memorabila. Pentru aceasta, trebuie sa acordati o atentie desavarsita fiecarui pas, de la procurarea hranei, la servire. Cu aparatele noastre si aptitudinile dumneavoastra, putem transforma chiar si cele mai tari bucati de carne intr-unele fragede, iar torturile de ciocolata se vor topi in gura.
Pasul 1: Sursa
Intelegand si concentrandu-va pe sursa alimentelor dumneavoastra, puteti descoperi unele dintre cele mai gustoase, mai sanatoase si mai durabile moduri de a transpune gustul la un nou nivel. Privim dincolo de bucatarie si incepem de la adevarata sursa. De la solurile care permit cultivarea fructelor si legumelor dumneavoastra. Și de la stilul de viata al animalelor de la care provin carnea si produsele lactate pe care le consumati.
Calitatea este mai importanta decat cantitatea
Gustul extraordinar este creat cu mult inainte de a incepe sa gatiti. Atunci cand alegeti ingredientele, acordati prioritate calitatii, si nu cantitatii, pentru preparate mai gustoase si mai sanatoase. De exemplu, rosiile cultivate in aer liber contin de doua ori mai multa vitamina C fata de cele cultivate in sera. In plus, au niveluri mult mai ridicate de antioxidanti, acestia fiind responsabili pentru gust si aroma. Asadar, pentru ca preparatele dumneavoastra sa aiba un gust desavarsit, selectati ingrediente de calitate.
Mancati ingrediente locale si sezoniere
Fructele si legumele de calitate sunt recoltate sezonier si pe plan local, asa cum este firesc in natura. Atunci cand o rosie „proaspata” ajunge pe rafturile unui supermarket, poate avea pana la 9 zile. Fructele si legumele continua sa se dezvolte după recoltare. Prin urmare, alegerea unor produse locale inseamna ca va veti bucura de alimente care sunt cu pana la 55% mai nutritive.
Chef Ludwig Maurer este, de asemenea, crescator de vaci Wagyu
MANCAREA NOASTRA ESTE CEEA CE CONSUMA
Se spune ca esti ceea ce mananci, acelasi lucru fiind valabil si pentru alimentele noastre. De exemplu, solurile de calitate inalta produc fructe nutritive, care tin mai mult, fata de solurile cultivate intens. Stilul de viata al animalelor crescute pentru carne si produse lactate influenteaza, de asemenea, aroma. Hranirea cu iarba sau cu cereale a vitelor influenteaza gustul carnii acestora. Cele două fripturi vor avea un aspect marmorat distinct si niveluri diferite de vitamine, minerale si acizi.
PASUL 2: RACIREA
Refrigerarea corecta imbunatateste gustul preparatelor dumneavoastra, chiar inainte de a incepe sa gatiti. Fructele par proaspat culese, carnea este mereu frageda, iar mancarea ramasa are acelasi gust delicios ca imediat dupa preparare. Daca intelegeti cum se pastreaza alimentele, puteti mentine pentru mai mult timp gustul delicios al acestora. Asadar, puteti duce gustul la un nou nivel inca dinainte de a incepe sa gatiti.
Mentineti prospetimea alimentelor
Fructele si legumele proaspete contin multa apa, avand pereti celulari care retin umiditatea si aroma. Cand temperaturile nu sunt suficient de mici, peretii celulari se sparg, rezultand intr-o pierdere a gustului si a texturii. Anumite tipuri de fructe si legume isi mentin prospetimea doar la temperaturi mai scazute decat altele. Verdeturile si legumele radacinoase isi pastreaza prospetimea optima la 0°C, in timp ce alte fructe si legume trebuie pastrate la o temperatura cuprinsa intre 2°C si 5°C.
DEPOZITARE MAI EFICIENTA, RISIPA MAI MICA
Depozitarea corecta a alimentelor minimizeaza risipirea acestora. 61% din deseurile alimentare ar putea fi evitate prin pastrarea corecta a alimentelor. O modalitate simpla de a reduce aceste deseuri este optimizarea spatiului de depozitare al fiecarui ingredient. Temperatura rafturilor frigiderului dumneavoastra poate varia. Prin urmare, pastrarea fiecarui ingredient in pozitia ideala poate reduce semnificativ cantitatea de alimente pe care o aruncati.
Protejati aromele si pastrati alimentele mai proaspete pentru mai mult timp
Pastrati aromele naturale
Gama noastra de combine frigorifice ProFresh va ofera cel mai flexibil spatiu de depozitare disponibil intr-o combina frigorifica pentru a va ajuta sa pastrati alimentele proaspete pentru mai mult timp. Combinele frigorifice AEG ProFresh nu numai ca protejeaza gustul alimentelor, ci pastreaza si aromele naturale ale acestora. Astfel, alimentele vor mirosi placut si vor avea cel mai bun gust.
Se pierde mult din gust daca depozitarea alimentelor este facuta incorect
Ludwig Maurer
Fermier de vaci Wagyu si chef
Inghetati prospetimea
Unele ingrediente se mentin mai proaspete atunci cand sunt congelate – insa doar atunci cand sunt congelate corect. Congelarea lenta creeaza cristale mari de gheata care pot altera textura si gustul natural ale alimentelor. Tehnologia noastra TwinTech® foloseste congelarea rapida pentru a produce o circulatie rapida a aerului rece si uscat, care impiedica acest lucru. Astfel, ingredientele dumneavoastra se pastreaza mai mult si au un gust mai bun.
Stiati ca...
Peste 75% dintre locuinte nu isi seteaza frigiderele la temperatura corecta. Acest lucru cauzeaza pierderea gustului si a texturii alimentelor inca dinainte de a incepe sa gatiti.
Majoritatea combinelor frigorifice circula acelasi aer intre compartimentele frigider si congelator, ceea ce creeaza conditii neprielnice de temperatura si umiditate in fiecare compartiment.
Pasul 3: Caldura
Intelegerea modului in care caldura creeaza gust si textura va permite sa explorati potentialul fiecarui ingredient. Gatitul creeaza gust prin divizarea moleculelor mari in molecule mai mici, eliberand aromele blocate in interiorul acestora. Descoperiti cum diferite metode de preparare, de la gatitul prin inductie, la folosirea aburului si a tehnicii in vid, elibereaza arome delicioase si transpun gustul la un nou nivel, in fiecare preparat.
INTELEGEREA CALDURII
Pentru rezultate care transpun gustul la un nou nivel in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa intelegeti caldura la nivel molecular. Friptura perfecta are un gust delicios datorita reactiei dintre aminoacizi si zaharuri la 130°C. Insa, daca temperatura este mai ridicata, moleculele se pierd treptat, impreuna cu gustul si textura alimentelor. Cea mai buna garnitura de legume necesita suficienta caldura pentru a sparge peretii celulelor care contin aromele, fara a permite vaporizarea acestora.
Mentineti aroma cu ajutorul inductiei
Plitele cu inductie asigura un control si o distributie precise ale caldurii pentru a transforma gustul. In timpul prepararii fripturii, fibrele proteice ale acesteia se contracta si elibereaza umiditate, elemente nutritive si arome. Trecerea de la un nivel ridicat la unul scazut de caldura permite „relaxarea” acestor fibre, captand in interior sucurile gustoase. Pentru cele mai bune rezultate, intoarceti la fiecare 15 secunde, nu la cateva minute. Caldura din interiorul fripturii are proprietatii de preparare mai intense decat caldura din jurul acesteia.
Alegerea ideala in cazul acelor preparate pentru care fiecare secunda si grad conteaza.
Libertate completa la gatit
Alimentati-va creativitatea cu flexibilitatea si precizia plitelor AEG. Acestea folosesc tehnologia inductiei pentru a incalzi mai rapid decat plitele pe gaz sau cele electrice. Iar controlul precis al caldurii va permite sa treceti imediat de la prajire intensa, la gatire pe foc mic.
Cea mai buna caldura este aburul
Gatitul la abur a devenit popular deoarece fragezimea tipica protejeaza moleculele alimentelor. Alimentele nu se supraincalzesc, acest lucru mentinand aromele. De asemenea, umiditatea suplimentara previne vaporizarea, oferindu-va un exterior crocant, fara ca interiorul sa fie gatit prea mult sau insuficient. Aceasta favorizeaza cresterea mai rapida si mai uniforma a aluatului. In plus, caramelizarea mai buna a suprafetei aluatului asigura o crusta groasa, delicioasa de fiecare data.
Aburul pastreaza alimentele in forma lor cea mai buna, cea mai pura...
Catalina Velez
Chef TV
Metoda sublima de gatit SousVide
Gatitul in vid este, probabil, cea mai buna tehnica de stapanire a caldurii. Acesta foloseste pungi de plastic sigilate in vid si bai de apa pentru a capta umezeala, aroma, elementele nutritive si gustul fiecarui ingredient. Controland fiecare grad, dispuneti de un control fara egal al nivelului de preparare si de o reproductibilitate aproape perfecta.
Metoda simpla de gatit SousVide
Gatitul in vid foloseste pungi sigilate in vid pentru a mentine aroma si umiditatea ingredientelor. Temperatura este mentinuta cu o abatere de jumatate de grad, pentru o precizie usor de reprodus. Gatitul in vid cu un cuptor AEG SousVide este simplu. Astfel, puteti garanta rezultate apetisante de fiecare data.
Stiati ca...
Moleculele de apa conduc caldura mult mai rapid decat aerul. Astfel, aburul la 100°C distribuie caldura la acelasi nivel cu aerul fierbinte la 600°C.
Fierberea legumelor conduce la o pierdere de 70% a continutului de vitamina C, gatitul la abur reducand continutul de vitamina C cu doar 40%.
PASUL 4: EXPERIENTA
Toate simturile dumneavoastra pot completa gustul. Astfel, chiar daca ati terminat de gatit, daca intelegeti modul in care imaginile, sunetele si senzatiile tactile influenteaza aroma, veti reusi sa transpuneti gustul la un nou nivel chiar si la masa.
Gustati din priviri
Alimentele au un gust mai bun atunci cand au culoarea perfecta. De aceea, preferam friptura rozalie si painea cu o crusta aurie, crocanta. Caldura delicata a aburului protejeaza alimentele pentru ca aceste culori vii sa nu se piarda. Si modul de aranjare in farfurie poate innobila gustul. Folositi farfurii albe, cu laturi rotunjite, pentru a perfectiona aromele dulci si farfurii de culoare inchisa, cu laturi unghiulare, pentru imbunatatirea aromelor sarate. De asemenea, serviti intotdeauna preparatele in centrul farfuriei pentru ca acestea sa fie mai gustoase.
"Gustati" cu urechile
Sunetele de fundal si muzica din bucataria dumneavoastra pot influenta savoarea unei mese. Tonurile inalte imbunatatesc aromele dulci sau acre, in timp ce tonurile joase innobileaza gusturile amarui sau umami. Redarea muzicii la acelasi volum cu cel al conversatiei poate face ca alimentele sa fie mai savuroase. Cu extractia silentioasa din bucataria dumneavoastra, puteti experimenta cu adevarat efectul sunetului asupra papilelor gustative.
Cu o hota aproape silentioasa, puteti avea in bucatarie ambianta sonora ideala pentru a imbunatati fiecare masa.
"Gustati" cu varful degetelor
Modul in care percepem alimentele atunci cand muscam din ele influenteaza semnificativ aroma - de la fragezimea unei fripturi, la siropul unui tort de ciocolata. Caldura delicata a aburului sau gatitul in vid reprezinta modalitatea ideala de a obtine texturi perfecte ca acestea. Chiar si modul in care simtiti ustensilele in mana poate face diferenta. Tacamurile mai grele imbunatatesc calitatea unei mese. De asemenea, forma si robustetea unui pahar pot influenta aroma bauturii dumneavoastra.
Cu cat culoarea unui aliment este mai saturata, cu atat mai intens ne asteptam sa fie gustul...
Prof. Charles Spence
Universitatea Oxford
Stiati ca...
S-a demonstrat ca vinul alb are un gust desavarsit intr-un mediu albastru sau rosu.
Forma paharului poate influenta modul in care percepem calitatea mancarii si a bauturilor.
Transpunerea gustului la un nou nivel implica pasiune, angajament si intelegerea fiecarui pas din procesul de gatire. Este vorba despre modul in care se obtin cele mai bune ingrediente, despre mentinerea lor in stare perfecta, despre incalzirea acestora pentru un gust optim si despre prezentarea lor la masa pentru o experienta unica.
Acum, ca stiti cum sa stapaniti detaliile, este momentul sa va bucurati de rezultate.